• 30Jun

  Не че не исках да пиша по темата, но нещо така се беше получило. Преди около две години се запалих по блоговете. И мисля, че от Григор бях попаднала на материал за Виктор. И останах възхитена. За това какво става в момента сигурно вече си разбрал. Ако не – ЧЕТИ! А както вече се разбра от Антония – новината тръгна по света – ТУК. Много се радвам, че новината започва да се разпростира и в немската блогосфера. problemloeser а също и maxi.

  Vielen Dank f?r die Unterst?tzung, Leute! Ich hoffe es werden sich mehrere deutsche Blogs anstecken und die Geschichte weitererz?hlen. Lennart, das ist echt eine gute Idee mit dem WM-Motto. Doch hier geht es leider nicht mehr um Spa? und Party. Und wie wir wissen – wenn es sich ums Geld dreht, dann verliert (fast) jeder die Vernunft…

 • 27Jun

  Световно та световно. Е, на ти сега световно. Немците ако не спрат да бият, тук нещата могат да се изродят до крайна степен. Макар според мен вече да са стигнали до доста връхна точка на простотията. Преди години, когато майка ми ми беше на гости, остана доста възмутена от това колко разтурено е в някои от магазините тук. Не е заради това, че няма продавачки. Проблемът са клиентите. Един Н&М вземи и може да ти стане лошо. В момента целият град заприличва на голям и разтурен, но и много мръсен Н&М. В събота бях решила да се разходя по Леополдщрасе, където винаги спират движението по големи поводи, за да видя как се весели народът. Приятели разправяха, че всички немци се поздравяват и са приятно подпийнали, пеят, разхождат се, абе ПАРТИ с една дума. Бях щастлива, че камерата беше в мен. Ето го резултатът:

  мацка на светофар

  първата покатерила се на светофара. Емоция си беше да седиш отдолу и да гледаш :)

  фенове-полиция

  Фенове бяха спряли полицаи-патрулки и им крещяха през високоговорител, на който пишеше “полиция”…

  фенки

  Кой каза, че немските фенки не са атрактивни? Да се извини веднага!!!

  гипсов фен

  Тази ми е любима. Като продават боксерки и слипове с немското знаме, кой ще ти ги види??? А и всяка рекламна площ трябва да се използва 100%, пък била тя и гипс.

  И за да не ми се скара Ико (не че някога ми се е карал де), слагам всички снимки ТУК. И няколко забележки за край, водещи към други любими снимчици от въпросната вечер:

  леля с весела рокля
  – иначе са гостоприемни немците (ди велт цу гаст бай фройнден – светът на гости при приятели). но за този младеж звучи така: светът на гости при новия световен шампион
  светофарът след няколко часа и още няколко покатервания, както и маса на улицата, а и знак имаше, пък и стол
  нещо е горяло
  без коментар
  идиоти и още веднъж идиоти, как ще си оставят колите на тази улица…. на този ден……….
  фенове, фен с прическа, фенове (особено този в дясно 😉 ) и пак фенове
  – и за край – ЛЮБОВ по време на световно.

 • 22Jun

  elouai's doll maker 3

  Бендис, мерси 😉

 • 22Jun

  Развяват се много знамена в последно време. Причината е ясна – победи по стадионите и чувство на гордост, че принадлежиш към дадената нация. Празнуваш. Знамена, тениски, грим – всичко в трикольори или там както им изглеждат знамената на всички нации, които участват в световното по футбол. Бразилците са зелено-жълти, австралийците разнасят огромни надуваеми кенгурута, италианците са ясни… Нищо ново не ти разказвам, нали? Обаче стигаме до нацията-домакин и започват да се надигат разни възмутени гласчета. Много немски знамена се веели. Защо ги провесват по прозорци и тераси? Ами защото спечелиха и 3те си първи срещи – ще ти каже всеки футболен (а и не само) фен. Нашето общежитие например е декорирано (дори аз имам немско знаме на терасата – от солидарност, не че нещо). И докато течеше кампанията “ду бист дойчланд”, която трябваше да им вдъхне малко поне чувство за принадлежност и гордост, то сега не е необходима никаква кампания и никакви известни лица, които да ги убеждават, че е хубаво да си немец. Тоест необходимо е нещо – успехи по стадионите. Защо обаче никой не повиши гласец, когато французите приеха закона си за това колко френска музика да тече по радиото на ден (доколкото си спомням са 2/3 от музиката, която се пуска)? Защо американците се пръскат от гордост и слагат пред къщите си огромни пилони с флагове? Защо немците не могат да го направят това??? Защото са изгубили 2 войни, защото за втората са виновни, защото цял свят би реагирал остро ако някой немец се тупне в гърдите и каже с високо вдигната глава – аз съм германец! Какво общо обаче има Ханс от горния етаж или Маркус, колегата, с това, което са направили предците им? По тази логика – да се качим на колите (ние българите) и да ходим в Турция да колим и бесим, а!? Бабата на моя колежка е учила в университета със Софи Шол (подробности за тази персона ТУК). Симпатизирала и е, но не е участвала дейно в акциите. От друга страна – не е ходила да доносничи за нея. Била е на принципа – “преклонена главичка остра сабя не сече”. Кой е знаел, че Хитлер ще стане такава сила? А кой го е позволил? Ами не съм на мнение, че това са били бабите и дядовците на немските ми приятели. (Айде пак по пътя на логиката да го караме – защо в България се мълча тогава 45 години?)

  Германците от 1945 година насам са принудени (за да са политически коректни и за да не ги упрекнат във възраждане на националсоциализма):
  – да приемат всеки, който потропа на вратата им
  – да използват колкото се може по-малко думата “чужденец”
  – да не се перчат с национални символи (пък било то и собственото им знаме)

  Няма да задълбаваме в това, че все още има националистични партии (но ги има и във всяка друга държава). А че самите немци са скептични, когато става въпрос за чужденци е вече малко под въпрос. Първо, че това е засилено явление тук в Бавария и второ – как би реагирал ти, ако в собствената ти държава се разхождат всякакви други народности, чувстват се като у дома си, че и повече дори – плюят по улиците, живеят в затворени тяхни си общности и после те обявяват за негостоприемен? Ако това нашествие беше да кажем в България – за всичко щяха да са ни виновни чужденците, бас ловя.

  Малко задълбах. Исках всъщност да кажа (на онези, дето сега говорят, че германците прекаляват със знамената) – те са един народ за първи път от десетилетия насам. От опит знаем, че такива успехи сплотяват нацията. Оставете ги да развяват знамена, да рисуват с черно-червено-златно, да надуват клаксони и всякакви други свирки… Нека изживеят пълноценно пиянството на един народ. Няма да трае дълго, сигурна съм. Май няма да станат световни шампиони 😉 Пък ако станат – халал да им е, явно ще са си го заслужили.

 • 18Jun

  И отново да благодаря на всички, които в петък се сетиха за мен. Беше страхотен рожден ден. Още в 11 вечерта на 15ти ми се обади сестра ми (по българско време вече имах рожден ден). Първата на другия ден беше леля ми, но преди нейното позвъняване вече бях получила 2 съобщения. И после като се заредиха обажданията – нямаше край. Прекарах около 2 часа и половина на телефона, защото всички бяха решили да ми честитят още сутринта. После имах около 3 часа почивка, които използвах за минерален плаж. Където май си навлякох слънчева алергия, но ще видим като отида на лекар. За сега само се чеша (въпреки, че се изкъпах няколко пъти от тогава). Вечерта имаше гости, много небрежно сформирана групичка, нищо истински организирано, но пък взе, че се получи. Даже доста повече от прилично. Още един рожден ден мина. А като си помисля едно време с какъв ужас слушах фор нон блондс, които пееха –

  Twenty-five years and my life is still
  Trying to get up that great big hill of hope
  For a destination

  Тогава 25 ми се струваха – ехеее, къде отиде??? На 25 тези вече друсат бебета и почти им е нужен бастун… На колко ли бях като излезе това парче? Аз вече мога да го пея с “туенти-сикс…” но текстът му пак да остава актуален. А да обяснявам ли, че бастунче още не ми е потрябвало 😉 Но сега не ми се затъва в депресарски теми. Мисля, че настроението ми започва да се оправя постепенно.

 • 16Jun

  Днес имам рожден ден! И си пожелавам сама на себе си няколко неща: сила и здраве, успех и малко повече късмет, пък другото ще си дойде само!

  А на вас един много приятен ден. 16ти юни винаги е бил много слънчев, да го видим днес 😉

  U2_I.jpg

  п.с. не мога да не се изфукам, че това ми е първият подарък

 • 14Jun

  От сърце се посмях на тази страничка. Любимо ми стана ето това неразбиране –

  The real lyrics were:
  I have climbed the highest mountains.
  I have run through the fields.

  But I misheard them as:
  I like wine and clear fountains,
  But I really like lemon peels.

   И се сетих за времената, когато учехме само руски (започваше се с него като първи чужд език) и чак след няколко години започваха часовете по английски или друг чужд език. Тогава какви текстове сътворявахме, бедна ти е фантазията… След години падаше голям смях, когато по някакви неведоми пътища се добирахме до текстовете на любими песни. Спомням си още, че във в. Стандарт на последната страница се появяваха от време на време текстове на вървежни парчета. От там се докопах до “ту би уит ю” на мр. биг. Е, после вече имаше Браво, Попкорн, пък и ние поназнайвахме чужденецки, та можехме и сами да си вадим текстовете. Какво превъртане на касети беше, разказвахме им играта :) Сега младежите едно че по-рано се учат на езици, второ че има интернет. Ама я няма тръпката. Я им дайте по една касета, да ги видим какви ще ги вършат. 

  апропо – идейката я краднах от ТУК.

 • 11Jun

  На кака детето имаше вчера рожден ден. Да ми е жива и здрава. Аз другите желания така ги наредих (за това и не блогнах вчера още де): сутринта в 9 и се обадих и и честитих. След това на всеки кръгъл час към нея летеше по един смс, който винаги започваше с: Честит рожден ден! Кака ти пожелава… и тук следваха освен любовта и успехите, здравето и целувките много неща. По едно време направо ми се изчерпи фантазията, та пожелавах вече и много сладоледи на клечка и какви ли не дивотии. Вечерта ми се обади най-щастливата сестричка на този свят и ми каза, че съм направила денят и специален и всички покрай нея на кръгъл час са питали какво пише кака и. Та ако сте съвсем без идеи как да зарадвате някой, който е далече, ето ви вече една от мен. Не е най-оригиналната, но подейства :)

 • 08Jun

  В момента Германия (а може би и целия свят) е разделена на 2. Не, няма да си говорим за политика, ще говорим за футбол. След като няма да се делим на изток и запад, кои ще са двете части? Ами много логично – отговарям ти аз – първата част са тези, които сън не ги хваща до началото на световното. Втората част са тези, които само се молят ден по-скоро да свършва, та още преди да е започнало ако е възможно. Знам, че първите са доста по-многобройни. А вторите сме (да, аз числя към втората група) по-малко. Ще помоля футболните фенове да не четат надолу, освен ако не са с най-добри намерения към мен или освен ако не познават изтормозеното ми футболно минало 😉 (специално – Све, не се засягай)

   Да започна. Снощи (след разрушителна сватба) гледам късните новини в 12. Имало вчера концерт в Берлин. Пяли някакви звезди втора класа, голям стрийт фест му ударили хората. Интересно беше, че бяха интервюирали 3 девойки и едно момченце. Момиченцата демонстрираха голям интерес към световното. Колко мулти-култи била Германия в момента (че тя е най-смесената държава след щатите ако питаш мен). Колко готино било да празнуваш победи, пък и загуби с толкова хора…. блааблааблаа. Момченцето поне беше искрено и типично по немски отсече: “ми готино си беше днес тук на концерта. Първо, че беше без пари (б.а. МНОГО МНОГО важен фактор за немския народ) и си направихме купона.” Така целокупният народ се радва – има шоу без пари по всяко време на деня, пък и мачовете ще вървят във всяка кръчма, кафене, ресторант. Всички собственици на кафенета са закупили големи, не – огромни плоски телевизори и чакат оборота да стигне върха си. И тук стигам до най-горната точка при промиването на мозъци. ВСИЧКИ канали, радиа, плакати, реклами, като тръгнеш от колА и стигнеш до дъвка – ВСИЧКО е футбол. Как беше преди години рекламата на кока-кола? Пий футбол, сънувай футбол… Нещо такова. Какво общо има доставчика на ток със световното? Още по-малко пък слоганът му – дълбоко интелигентно бива заявено (ама от Франц Бекенбауер – нека ти): “Това е топката. И къде и е мястото? Във вратата!” ??????? Ако искаш си купи парче тревна настилка от стадиона (тоест от Отто). Виж, с телевизорите има нещо общо световното, макар че аз го свързвам повече с това – купете си втори телевизор, за да не се развеждате след световното. Но всички шоколадчета във формата на футболни обувки, топки или каквото и да е отказвам да консумирам. Също и всяка останала храна, която се опитват да ми пробутат по този начин. Същото важи за обувки, чанти, чадъри, облекло. Промоциите със знаменце си ги купувайте вие и им се радвайте. Интересното беше, че се появиха онези албумчета със стикерите (бяха голям ДЕТСКИ хит по едно време в България). Смешното е, че големи мъже (колеги от фирмата) седяха и си разменяха лепенки със сервитьорите на едно от ресторантчетата до офиса (!?!?!?!?!). Абсурдите са много, ако продължа няма да спра до края на световното. Но само още един. Веригата Беате Узе (с.кс шопове) са пуснали вибратори с надписи Оли К., Михаел Б. и други. Аз предлагам към вибраторите по едни джапанки да има. Като в добрия стар виц. Телевизионните канали, които не предават световното, залагат на романтични филми и кампаниите им се казват например “световното за жени”. Това добре. Логично. А за вибраторите какво да измислим – “Световното по футбол не винаги означава скука за вашата съпруга!” или просто е по-нежен вариант да кажеш на някой да си гледа работата…