• 28Feb

  По стечение на обстоятелствата търся временно жилище във Виена. И ми идват едни гадни мисли и емоции. Преживяни, но незабравени. Оставили неприятния си привкус. Улици, които ти изскачат от храстите като полицай с радар. Имена и сгради, които бодат. Leonard Cohen лекува всичко. Носталгична, депресивна, работеща кибритопродавачка. На път.

  П.С. За радост на едни и за съжаление на други да уточня, че няма да се местя.

 • 26Feb

  При един от последните ми разговори с мои приятели в Мюнхен изскочи следната информация: Ректорът на университета ми
  , който до скоро наричахме еМ Ти (от фамилията му, но на мен винаги ми е звучало като Е.Т.), сега вече има ново име сред студентите си – РС (хихихи, това пък от първите му имена). Той е наистина странна птица и е хубаво човек да се е срещнал с него. Преподава политическа теория, но това не му пречи в лекцията да спомене, че рибките в аквариума на университета са подбрани според фенг шуи (или както там се пише). Интересува се от зодиите на студентите си – в един семинар ме запита посред реферата ми каква зодия съм. Доста объркана реших, че не знам дали ще му угодя с отговора си, затова преди да се заплета в лъжи, си признах, че съм близнак. Той беше меко казано отвратен и помоли колежката си професорка, с която водеше семинара, да поеме корекцията на научната ми работа, която трябваше да бъде оценена. Защото не можел да работи с близнаци. Бил предубеден и го било страх да не ме ощети. Браво на него, защото пък тя ме харесваше много и ми писа отлична оценка. Той, както вече ти става ясно, е езотерик от класа (на това много се беше ядосал всъщност, и аз не знам защо). Много логично е такъв човек да отхвърля мобилната комуникация като изключително вредна. Но животът поднася изненади, и ето че и на него му се е наложило да се обзаведе с мобилен телефон. Какво било учудването му обаче, когато дни, после и седмици наред той не получавал никакви съобщения и обаждания. Нула. Никакви. И обезпокоен от това, запитал мой съвипусник – дали не би бил така добър да погледне настройките на телефона, може пък нещо да не е наред. Колегата ми учтиво казал, че няма проблем. И тогава професор-доктор-ненам-си-какво-на-всички-науки извадил една метална кутийка, откопчал я и извадил от вътре мобилния си телефон. На въпроса на моя колега защо държи телефона си в кутия, той отговорил – “Да се предпазвам от вредното лъчение”.

  Всъщност тази случка ме подсети за вица със Зайо-Байо, където Зайо се чудеше защо няма зайчета и беше запитан:
  – Зеле ядеш ли?
  – Да.
  – Моркови ядеш ли?
  – Да.
  – А жена си … ли?
  – Не.
  – А трябва, трябва.

 • 15Feb

  армаган

  Това горе е немски хляб. Който Жанин си беше поръчала на едно момиче, което онзи ден пристигна от Берлин в Пловдив. Жанин е от Берлин и живее за половин година в Пловдив. Чувства се добре тук, но и липсват разни неща. И това е едно от тях. Наистина немците имат невероятно изобилие от хлябове, кой от кой по-вкусен. Пълнозърнест не означава просто бял хляб с оцветено брашно. Този, който виждаш на снимката, е леко киселеещ, със слънчогледови семки и гумен. Да, разтеглив един такъв. Но е много вкусен.

  Само за сравнение: на българин в чужбина се носят следните неща: лютеница, луканка, сирене, кори за баница, ракия. Така е то, като няма хляб, ще ядем луканка.

 • 05Feb

  блок

  ПРЕПОДАВАМ мълчанието
  на всички езици
  по метода на
  наблюдението
  на звездното небе,
  на челюстта на синантропа,
  на скоците на скакалеца,
  на ноктите на кърмачето,
  на планктона,
  на снежинката.

  П.С.:
  Набързо скалъпен превод на Шимборска от ТУК.
  П.С.2:
  Колкото и да не ти се вярва, това горе е Виена.