• 17Nov

  Има един такъв въпрос, който от известно време се върти в главата ми. Известното време всъщност е горе-долу откакто живея в България отново.
  Поднових контакт с някои стари познати, които не бях дори и виждала през тези години. Нищо лошо, напротив дори. За да избегна конфликти (съмнявам се някой от тях да чете тук, но кой знае пък…) предупреждавам, че тези наблюдения не са с цел нападки, нито с цел да ги обидя по някакъв начин.

  Та въпросът:
  Защо в България е толкова често срещано мъже на близо 30 години (моите познати догодина ще ги навършат) да живеят още при родителите си? Дори и в случаи, когато изкарват достатъчно пари да бъдат самостоятелни.

  Още преди да замина за Германия слушах тук истории как германците били странни хора – отделяли децата си рано от семейството (рано за българските разбирания), пращали ги да живеят далече и сами и т.н. В което до момента не съм видяла нищо лошо. Аз самата (о, ужас, момиче!!!) излезнах от дома на родителите си на 18 години. Ок, признавам, че се прибрах отново (за малко) при тях на 27. Който обаче познава ситуацията ми ще се съгласи, че щеше да е пълна глупост да не се прибера в къщи, а да предпочета квартира. За тези, които не знаят за какво става въпрос – нека преглътнат евентуалните хапливи изказвания. В момента вече почти не живея при родителите си (показания за протокола).

  Има и втори въпрос, който сега ми изниква в главата, но няма да го поставя. Става въпрос за джобните пари. Който е разбрал и има желание – да отговори 😉

 • 04Nov

  Нямаше ме 3 нощи. 1 от тях прекарах във Виена, следващите 2 на 70 км от нея. Поводът ще бъде изяснен скоро, да се надяваме и с няколко снимки. За минималните часове, които прекарах във Виена, имах да изпълня няколко поръчки, т.е. да закупя неща, които са нужни. Изпълних поръчките, та дори ги преизпълних за себе си, но какво накупих? В една от торбите бяха нещата, които тежаха най-много. Около 3 кг. вестници и списания. Върнах се в неделя и докато отпусках с едно кафе разгърнах Капитал от събота. И ми стана лошо. Бях повече от щастлива, че се бях запасила с неща за четене за следващите 10-ина дни.

  В притурката на Капитал за пътувания ми стана адски досадно да чета неща от сорта на:
  – … ако искате да излезете извън София…
  – … се намира от София на ХХ км
  – … извън София…
  и още много други.
  Мамка му, ние като сме на село, явно не ни е нужно да излизаме, а?

  Да споделям ли, че тук ми липсва актуален, интелигентен и подробен политически анализ на нещата, които стават по света? Единствено Панорама прави не чак толкова лошо впечатление, но това са 2 часа на седмица ако не се лъжа (а и все пак не е съвсем издържана)? За принт медиите не смея да говоря, че ще стана много цинична. Телевизията е трагедия, но нямам голям избор. Много е трудно да понесеш повече от 15 минути сутрешния блок на който и да е канал. В Германия сутрин пусках телевизора си – говори, шарено е, по-лесно се събуждам. И никога не съм попадала на политически дискусии в 8 сутринта! Кой активен човек има възможността да седне сутринта пред телевизора и да гледа коментарите на тези, за които е гласувал, респ. на тези, против които е гласувал?! На каква трибуна се надяват тези хора и какво целят с появяването си? Логични отговори биха били:
  – симулиране на активност
  – ставане поне веднъж в седмицата по-рано от обикновено
  – безплатен грим за целия ден (нали нещо ги мажат там по студиата)
  – малка надежда, че тези, които могат да ги гледат сутрин ще ги има още на тази земя и по време на следващите избори (това беше гадно, признавам).
  И точно вечер, когато искаш да погледаш нещо по-сериозно, има буламачи, риалити бози и други такива.

  Вестниците са кофти, телевизията също, това преди няколко месеца доведе до логично пренареждане на вечерните ми занимания. Завърнах се към старото си хоби – четенето на книги. Явно вече напълно съм преработила страха си, че си губя времето, четейки художествена литература, вместо лекциите си. И на какво попадам там всяка вечер? Пълна неграмотност, липса на правилна пунктоация, грешки, грешки, грешки… Става ти досадно и може да те накара да захвърлиш дори книга, която е преведена наистина добре.

  И един последен въпрос:
  Само на мен ли ми прави впечатление, че учтивата форма Вие вече не се изписва никъде с главна буква???? Къде за последно я видяхте правилно написана?