• 24Mar

  Енея ме подканя да споделя 10 любими книги и ще се опитам да направя нещо подобно. Защо само подобно? Ами защото за мен любима книга означава да съм я чела страшно много пъти. Има много книги, които са невероятно красиви и са ме впечатлили страхотно, но въпреки това не съм ги чела повече от 2 пъти. Затова мисля, че няма да намеря цели 10. Но ще се опитам. Знам, че в момента темата с четенето е много вървежна покрай голямата дивотия на БНТ, но хайде да сме честни – не смятахте ли от самото начало, че Под игото ще стане номер едно? По-интересно ще ми бъде обаче да хвана поне 200 човека, гласували за тази книга и да ги разпитай туй-онуй за нея. Най-простият въпрос, на който съм сигурна, че не повече от 20 ще ми отговорят е: Избройте 10 имена на герои от романа. Ха сега де. 😉 Не искам да коментирам повече грозната кампания и невероятния победител. Аз не съм почитател на Вазовото творчество, има много по-големи от него в българската литература. Но се поотплеснах нещо, да мина по същество за 10те книги.

  1. Записки под възглавката на Сей Шонагон. Една от най-красивите и романтични книги, които някога съм чела. Случайно намерена в тийнейджърските години в семейната библиотека. Не си направих труда да гледам филма, защото съм сигурна, че това са неща, които можеш да прочетеш, но не и да видиш.
  2. Мечо Пух. Знам, че ти звучи клиширано, но е така. Купиха ми я като малка на морето. Изядох я с кориците. Знам страници от нея наизуст, както и цели пасажи от немския аудио-вариант. Неостаряваща.
  3. Чудомир. За съжаление го открих едва в студентските си години (всъщност е хубаво, че не го открих в училище, защото щях да съм още по-лоша в часовете по литература, където бях на мнение, че учим голяма част от шкартото на българската литература). Великолепен и винаги актуален. Читроне, питроне, битроне, витроне, гитроне… Само това ще кажа :)
  4. 1984, Джордж Оруел. След тази книга много пъти сънувах, че книгата става реалност и само аз знам за това. Един от големите ми кошмари.
  5. Wladimir Kaminer, Ich bin kein Berliner – страхотен поглед върху живота в Германия и с Германия от страната на чуждото тяло в нея. Невероятно забавен.

  Ако търсиш още красиви неща ти препоръчвам следните: Тютюн (не соц-варианта обаче), разказите на Елин Пелин и Йовков (любимата ми форма на писане, т.е. четене), Като гореща вода за шоколад (е, добре де, трябваше и нещо чисто женско в цялото), Ангелски езици, Ева Луна, Птица на пружина (или както там се превежда Mister Aufziehvogel на Мураками), Празните мисли на един празен човек, Вишлава Шимборска (оставам-без-думи), Итън Хоук – знаеш ли изобщо, че пише? – Hin und weg се казва на немски дебютният му роман – The Hottest State, Ерик-Емануел Шмид е също много умел… Мога и още да изброявам, но няма смисъл, нали беше за любимите книги 😉 А тези са макар и много красиви не чак толкова любими като 5тицата горе.

  —-

  офф: Енея, не разбрах какво беше това с “и ние не сме човекоядци”????? :)

 • 19Mar

  Дай в гугъл find chuck norris и кликни на “чувствам се късметлия”

  От Bulgariana :)

 • 19Mar

  dm

  Преди няколко месеца ходих до Баумакс и каква беше изненадата ми, когато отсреща видях познати марки. Подейства ми доста сюрреалистично. Една от тях е dm – любимата ми дрогерия от немските времена. Идеалното място, където се минава поне веднъж в месеца и се пазарува всичко наведнъж – от тоалетна хартия и препарати за почистване до боя за коса и кремчета и всичко, което се сетиш.

  Дойде моментът, отвориха и естествено се затичах натам. Както е обичайно имаше и сключен бас.  Въпросът беше – ще има ли Елмекс и Аронал (най- най- най-добрите пасти за зъби, с които се снабдяваме от Германия и Австрия – купуваме винаги огромни количества или поръчваме на приятели, които си идват от време на време). Аз оптимистката казах, че ще има. Очаквах да има още много неща, които ми липсват – големите опаковки o.b., пълнозърнестите вкусотии, шампоаните против косопад на Алпецин и още, още, още неща. Каква беше изненадата ми, когато влязохме и видях безкрайни редици български пасти за зъби, безкрайни редици българска козметика, която може да се намери във всеки хранителен магазин и разбира се беше пълно с домашната марка на dm – Balea. Няма Алпецин, няма Елмекс, няма Аронал, няма вкусни диетични работи. Има обичайните опаковки от по 6 тампона, 3 презерватива и други мини-пакети.

  Още в магазина го попитах – ти dm виждал ли си? Е, същото е, ама съвсем различно.

  П.С. Да не ме разбирате погрешно – одобрявам това, че dm се ориентират към българския производител, но не ми харесва, че продават само най-евтиното… Защото не са такъв магазин.

 • 18Mar

  принцесата :)

  Последната от общо четири:
  една
  две
  три

 • 16Mar

  Лидл, въпреки противоречивите нагласи на германците (някой друг път, че е дълго), на мен ми беше доста любима верига в Германия. Хранителни стоки (ако поне до Гърция сте ходили – то сте ги видели).

  Учудването ми днес дойде от търсене в българския Гугъл “лидл работа за шофьори има ли?” (и попадане при мен). Та да отговоря:
  Може и да има. Но още не са отворили магазините си в България. Скоро. Търпение му е майката.