• 17Jun

  Благодаря ви на всички, които се сетихте за мен – с обаждане, със смс, във fb или на патерици. Както и да броя повече от 60 човека си направиха усилията да ме поздравят. Което ме прави изключително горда и щастлива.
  И въпреки че съм толкова щастлива не мога да не се запитам защо един определен човек не отговори на моите поздравления преди няколко месеца и не ме поздрави за първи път на моята си дата. Става ми тъжно, мисля за грешка, която може да съм допуснала и не виждам такава. Просто комуникацията спря. Страх ме е да питам.

  А на Ико най-специалните благодарности за новия WordPress, който си имам от снощи 😉 Това беше определено най-готината изненада и дори аз със своето шесто чувство не можах да го предположа (а май трябваше).

 • 16Jun

  Днес преди мноооооого много години съм зарадвала едни много специални хора с появяването си :)

  Честит ми рожден ден!
  Пожелавам си да има по-малко причини за нерви, повече усмивки и още повече любов (ако е възможно) :)

  Слънчев ден и на вас!

 • 14Jun

  Hochschule für Politik е висше училище по политика в Мюнхен, чийто възпитаник съм и аз. Затова (и не само) новината (вече остаряла за читателите тук) ме потресе.

  Защото ме четат и такива, които не разбират немски – накратко за какво става въпрос:
  От университета ни често правят екскурзии с учебна цел до различни точки. Този път са решили да е до Мекленбург-Форпомерн (провинция в Германия), където студентите е трябвало да се срещнат с представители на всички фракции от тамошния ландтаг и да дискутират с тях за политическите им цели. Във въпросния ландтаг обаче е представена и крайно дясната NPD. Упрекът идва от шефовете на останалите 4 фракции в парламента, че организаторите са поставили демократи и екстремисти символично на едно ниво. След известни дискусии SPD, CDU, Linke и FDP отказват участието си в срещата със студентите от Мюнхен. Отговорът на ректора Peter Cornelius Mayer-Tasch е следният: “Тази постъпка не отговаря на разбиранията ни за демокрация и правова държава.” Отказът според него е “слаб и проява на лош стил”.

  Ако става въпрос за политика и ежедневие съм свикнала вече на доста неща, откакто съм тук. И със сигурност се примирявам с повече неща отколкото са нужни на средно статистическия германец.  Знаете, тук всичко е възможно – да откажеш на партия, респ. коалиция малко преди изборите да участва в тях, без скрупули да премяташ гласове насам и натам и мнооого други неща. За нормално мислещия и живеещ в тези дни човек в България не е нужно да изброявам дълго.
  Преди 4 години по това време си предавах дипломната работа, чиято тема беше политическата система на България след 1989 година. За тези, които не си спомнят – тогава Атака влязоха в парламента. Трябваше да предам работата си дни преди изборите и затова в нея имаше само прогнози за въпросните избори. Атака не фигурираха никъде в тях като сила, която ще прескочи бариерата. Екстремистките десни партии бяха и все още са голямата изненада по света и у нас. България и Германия отдавна не са единствените примери за това.

  И за да го направя по-кратко, защото смятам, че за повечето от вас тезата ми е ясна:
  Да те е страх от такава партия в днешно време ми звучи точно толкова абсурдно, колкото ми звучат и страховете на големите сили по време на обединението на Германия. И знаете, че не ги е било страх от икономическата сила Германия, а от нещо друго.

  И в заключение:
  глупави политици има навсякъде. Не че трябва по някакъв начин да ни успокои това. Но поне да се спре да се говори, че всички тук са некадърни и не си струва да се гласува. Политиката е мръсна не само тук. Който вярва обратното е човек, който не си е направил усилието да се осведоми. ВРЕМЕ Е точно в предизборните дни да си дадем сметка и да помислим, че е задължително да гласуваме. Поне това.