• 11Apr

  в последните дни само чаках кой още ще хвърли нещо по мен. и тази случайната май беше най-смела и хвърли голям камък вече. в момента съм леко бясна от твърденията ви. това, че живея в чужбина мисля, че си е единствено и само мой проблем. това, че съм на мнение, че не е нормално да взривиш дома на журналист в 21 век явно много ви ядоса всички. така и не разбрах от къде погрешното тълкуване. всички вие – независимо от това къде се намирате – пускате поне от време на време някоя попръжня по адрес на родината. айде, не ми се правете на светци (особено случайната “кукличка”). и едно малко уточнение – погнуса и омерзение НЯМАШЕ в този пост. това беше разочарование. само да ви изброя миличката как ме е описала: нафукана, енергична, тъпа патка, твърде специална!

  мислех си да ти се занимая с простотията, която си изляла, но е под моето ниво. не знам за евнусите и невротичките, но аз не виждам нищо лошо в това да си пожелая чисти улици и социален ред. както и действаща социална държава. както и малко по-кадърни политици. както и повече възможности за приятелите ми и семейството ми, които са там. а, ти случайна, си живей здравословно. и само да ти кажа – винаги съм била българка и ЩЕ остана такава.

12 Responses

 • Само така с такива! Аз не виждам с какво си я накарала да бълва змии и гущери, обаче явно има хора, които не четат всичко, а се хващат за сламки, за да си кажат, каквото мислят. Иначе съм съгласна с теб. Има много по-малко българи, живеещи в “милата ни родина”, отколкото такива, пребиваващи извън нея.

 • Впрочем, lemon, аз съм спокоен човек и едно от малкото неща които могат да ме изкарат от кожата ми са лоши думи по адрес на България. Като твоите в един по-предишен пост. Обидите ти в този ми минаха покрай ушите, понеже виждам че са само освобождаване на напрежението.
  И искам да си помислиш по един въпрос. Като се прибереш сега в БЪлгария и седнеш с всичките си баби и дядовци, и лели и братовчеди, как ще се почуватваш ако някой ей така ти каже, че баба ти например, има мустаци, дъхът и мирише и дебела и разплута склеротичка. Не познавам баба ти, разбира се, нито никой от семействоото ти, както и теб. Но дори и казното например, да е фактически вярно, ти ще побеснееш от едно такова изказване, защото баба ти е за теб нещо друго. Съвсем друго. Майка ти, приятелите ти. Те са за теб нещо съровено и важно. И обективността е едно, но има и чувства.
  Не знам дали се изразих ясно, както написах и в блога си, аз не съм сляпа, също, и виждам неща, които не харесвам. Срещу някои се боря, ако мога, други подминавам…
  И ако ти се чувстваш наистина българка, никога, никога не казвай, че България е скапано място. БЪлгария е просто всички нас, заедно с червените яйца, плисъкът на морето, пастите “Балкан”, баничките и бозата.

 • здравей, случайна! ами честно казано и аз до момента си мислех, че си спокоен човек. естествено всеки имам моменти, в които си изтърва нервите. може на теб да са ти минали покрай ушите тези обиди, но твоите бяха абсолютно неоснователни. сега да ти изясня някои неща (след като определено поуспокоих топката): значи, прочети нещата, които съм писала и преди този пост. второ – вземи под внимание, че визирам само случая с бомбата пред апартамента на журналиста. наистина постът ми може да се приеме като псуване наляво и надясно – но смятах, че хората, които ме четат могат да мислят логично и че вече знаят някое и друго нещо за мен. както в един от коментарите след поста си написах (ти чете ли ги?) – полудявам, когато тук чуя някой нашенец да се кланя на тукашното и да плюе мазни храчки по всичко наше. мразя, когато ми се правят, че не си спомнят някоя думичка на български. мразя да ми разправят, че всички българи са прости. не знам дали няма да се повторя с тези неща, които сега ще ти кажа, но все пак – от втори семестър още бях решила, че дипломната ми работа ще бъде за българия и за нищо друго. не се ядосвам и не говоря глупости, когато слезна на българското летище (за разлика от повечето ми спътници при повечето ми полети). обичам българия толкова много и толкова много ми липсва, че както четеш – аз си търся работа там, а не тук. това, че българия за мен в някои отношения е мащеха смятам, че е нормално. в някакви граници. но когато се прекрачат те (както в случая с този скандален пост) ми се накъдрят косите (имам прави все пак) и издивявам. да ти кажа ли колко съм бясна за поредна трета седмица на статиите в шпигел, които са абсолютно негативни по адрес на българия? да ти кажа ли, че вече няколко пъти пиша възмутени писма до редакцията на зюддойче цайтунг заради глупостите по наш адрес? още нещо ако те интересува – с удоволствие бих си поговорила с теб. главно се ядосах от това, че ме посрещна на нож, обиждаше жестоко – надъхана, тъпа патка и т.н. нямаш право. дори и да мислех така, както ти си си помислила, че мисля (бахти изречението) – не би била човекът, който ще успее да превъзпита една непозната.
  поздрави и приятен ден!

 • дони продължава да се придържа към добрия тон, но е ясно, че въпросния текст е настъпил доста хора по мазолите, не само нея. аз питам тук, и може би Случайна ще може да ни каже:

  значи всеки един умен човек се бори и се опитва да се развива; опитва се да уползотворява предоставените му възможности. при някои хора се случва така, че напускат България. много от тях точно, защото я мразят. но повечето го правят просто защото някой извън България им е направил предложение, което не могат да откажат. и така…тук би трябвало да има някаква стъпка в аргумента, която липсва в текста на Случайна. но, все пак, заключението което тя прави, а аз така и не мога да разбера е, че това че не живееш в България те прави едва ли не по-малко българин…защото доколкото разбирам от нейния текст, няма нищо лошо в това да ти е гадно. защото си е твоето гадно. и няма нищо лошо в това да се чумериш по въпроса. стига да си в България. физически. хммм.

  не знам кой какво прави и по какви улици ходи и какви баби има, но моето сърце бие в България, без значение къде се намирам физически. и когато някой започне да ми обяснява как трябва да си мълча, защото съм далече, просто ми се иска да мога по някакъв начин да визуализирам всичката тъга и загриженост за България, която нося вътре в себе си вече толкова време. а чак после да си ги мерим. патриотизмите.

 • Петя, ти очевидно не си ме разбрала правилно. Казах, че се дразня на хората, живеещи в България, които я плюят и също се карам с тях, но мога да ги разбера донякъде, защото когато падаш в дупки по улиците, или ти гръмне бомба до входната врата, или трябва да даваш подкупи за да стане нещо, е нормално да се изнервиш и ако си потърпевш на тази действителност може и да я намаразиш. Тях мога поне да ги разбера, ако не да ги оправдая. Но ти например живееш далеч, може би на тихо място, цивилизовано, подредено. И ако сърцето ти бие в България, не може да я наричаш скапана.
  Освен това, не казах че хората които са извън България не трябва да се чувстват българи. Казах нещо различно.
  Както и да е. Мисля че с lemon се разбрахме. Няма да си играя да прехвърлям отговора от блога си и тук. Едва ли има смисъл:)

 • копирам ви и последните ни реплики със Случайна от нейния блог, за да не се получи някаква безмислена дискусия. с това за мен случаят е приключен.

  Случайна said…

  lemon: Е, в крайна сметка излиза, че мислим по един и същ начин, което е хубаво:)
  Аз наистина бях много ядосана като написах поста. Понякога чета блога ти, но рядко, така че не знаех, честно казано за тези неща с вестниците и така нататък. Просто отворих и прочетох това което пише. Не ми се сърди, ако съм се заблудила относно твоята позиция, защото както сама виждаш и други хора не са те разбрали правилно.
  Освен това, не визирах конкретно теб, а един доста по-събирателен образ на хора, който не харсвам как говорят за България. Хора, с които, както се оказва и ти си се сблъсквала и са те ядосвали колкото и мен.
  Радвам се че се връщаш и се надявам да си намериш работата която искаш. Успех:)

  Lemon said…

  е, радвам се. ами не сме се разбрали с теб и с някои от другите ми читатели, защото има винаги тази бариера – ние и вие – тоест – в българия или не в българия. а това деление е глупаво в много от случаите. ние сме точно като вас, няма логика да си говорим за това кой къде е и как изживява даден случай от родната действителност. разстоянието в това отношение не играе роля. това са чувства. много хора четат през редовете и си мислят по техния начин. и това, че съм казала, че българия е смотана не означава това, което вие сте си помислили. просто се сети например за това, че има хора, които псуват, когато се ядосат (каруцарски дори) и има и други, които по английски образец на възпитание кротко ще кажат “по дяволите” (сравнено с цветущите ни изрази направо безобидно).
  всичко добро от мен!

 • xaxaxaxaxa :)))) кефя се като гледам какво става като се съберат няколко жени на едно място и започнат да бистрят общочовешки теми. якооооо. две неща, че нямам нерви:

  1. Аман от българи живеещи в чужбина които се оплакват от страната в която живеят или от България в която не живеят. Имам чуството, че това е нещото което правят 90% от времето. Останалите 10% от времето хвалят България и баба си щото им готвила страшен боб като били малки. Абе хора, не ви ли омръзна???? На мен поне ужасно ми омръзна да слушам такива приказки през последните 7-8 години. Нито някой ви е надирил да заминавате, нито някой ви е надирил да се връщате. Нито някой го брига наистина колко ви е тежко, защото на всеки му е тежко по една или друга причина, но с това не натоварва постоянно околните. “Граждани на света” ха! Това не трябва ли да са хората с повече опит в пътуването и живеенето на различни места? Явно не. Граждани на Каспичан – България повече пасва.

  2. Случайна ли си не си ли случайна, но си на път да запрличаш на Волен Сидеров. Право на всеки е да налича страната си скапана, лайняна или каквато там си иска. Нема какво толкова да се дразни човек. Верно че е малко досадно /виж т.1/, но аман и от обяснители – ревностни родолюбци, които правят неуместни, псевдосравнения /”Чистите улиции и социалният ред създават евнуси и невротички”/ и така в крайна сметка заемат точно същата позиция като каспичанци.

  аре у лево всички. нямате ли си нещо да се занимавате или това да пишете безсмислици и да си чешете ….. е компенсаторен механизъм на незадоволен “реал лайф”?

  Ха да видим дали сега Донка е толкоз либерална колкото се пише и ще пусне тоя пост.

 • гео, не знам само защо се усъмни, че ще пусна коментара ти онлайн???
  както много често сме си говорили по тази тема знаеш, че аз наистина се чувствам добре – както тук, така и в българия. много пъти съм ти казвала, че ми липсват неща от вкъщи (не само боба, баси, престанете с тия глупости с бабите). и тези неща са явно доста важни, че да ме карат да се замислям за връщане.
  айде не преувеличавай и ти. поздрави от немски каспичан. както и да го погледнеш – светът е едно голямо село.

 • Включвам се със супер закъснение, сори, за което, обаче темата/темите ме вълнуват. Случайна, говориш така, все едно лимон живее от 23 г. в Щатите, има американско гражданство и е женена за негър, който всяка неделя мие Шевролета си пред гаража. Това са глупости (както моите приказки, така и твоите). Момичето си има досег с българската действителност, прибира се, контактува с българи. Има един такъв момент, че човек приема част от атмосферата, в която живее. Напълно нормално е да иска чисти улици и спокойствие в родината си, понеже ги има в момента. Тя просто мисли на друга вълна. Защо на 80% от българите им е през %^%$^ за чистотата? Защото не я познават, ето защо.
  Прекаленият патриотизъм е като прекаления негативизъм – нож с две остриета. Каквито и да са причините на човек да замине в чужбина, това си е негово право. Аз пък се дразня на хората, които веят като знаме “Аз не емигрирах” и “Аз ще променя нещата”. 10 г. по-късно са с две деца и се чудят какво става.
  Да. България е шибана страна – една проста истина. Но пък апартаменти на журналисти, магистрати и.т.н. се взривяват по цял свят. В същото време, винаги е трудно да се сравняваме с Европа и Щатите – да, зле сме и какво? В сравнение с азиатските, африканските държави и сещате-се-какви-мизерни държави, ние сме пъти по-добре. Но това на никой не му прави впечатление.

 • antony, или там какъвто си:
  “Да. България е шибана страна – една проста истина.” Предполагам че това е първото което трябва да учат децата в училище? Няма да се разпростирам много , само ще кажа, че сигурно си доста жалко и комплексирано същество, за да напишеш такова нещо.

 • Гео: Не знам каква е позицията на каспичанци. Доколкото разбирам, твоята е, че всички са тъпи ***ки, особено женките, които си скубят косите на патриотична тематика. Не знам дали забеляза, докато се държеше за **я, че женките се рабраха, а ти ще има още дълго да се държиш така, понеже очевидно проблемите ти е real life не са никак малки.
  Изивинявам се че коментарът ми е извън темата.

 • Нека се отнасяме поне с малко повече уважение към сънародниците си…и не ги определяме на базата на един коментар…Не смятам, че е нужно вместо с подходящи аргументи да оборваме мнението на останалите(колкото и да е различно от собственото) с лични обиди…блогът на Донка заслужава да общуваме(или поне да се опитваме да го правим) на някакво ниво! И къде е проблемът да се напише,
  “извинявай за обидата” след като емоциите са отминали?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

WP-SpamFree by Pole Position Marketing