• 26Oct

  Чалгата не е само музика. Това е поведение, това е култура, това е обгръщащият ни отвсякъде кич и ужас на ежедневието. Защото е лесно и достъпно. Защото ти може да не го харесваш, но то е лесносмилаемо и не те кара да мислиш. Дава ти повод да действаш както дойде, без да се замисляш за другите. Искаш да си перфектна? Отиди в “Пълна промяна”. Искаш нещо ново – заповядай в Сървайвър. Но моля те, не си прави труда да си измислиш сам забавления. Не бъди оригинален. Не си давай зор за нищо – на теб всичко ти се дава сдъвкано. Стереотип и начин на живот например. Жените трябва да показват плът – давай, оголи си циците и не мисли как изглеждаш всъщност. Мъжете трябва да са мускулести и да носят тежки ланци – запиши се в кварталния фитнес и пий коктейлчета до припадък. Вози се на лъскава кола втора употреба, купена от баща ти. Качи си мацката и я заведи в модно заведение. Защо да измисляш нещо оригинално и романтично? Когато те нагрубят, обидят или просто не можеш да прецениш ситуацията – реагирай с егоизъм. Мисли за себе си и за никой друг. И на това бих казала чалга. Макар че го правят и хора, които не понасят тази музика.

  Имам две неща, които ме карат да напиша това. Хората, които ми говорят на ти и магазинерките, надули някое от чалга радиата. Има прекрасно магазинче на българска фирма в Капана в Пловдив. Честичко минавам от там и рядко излизам с празни ръце. Последния път много се замислих дали да не оставя блузката и да си тръгна. Продавачките бяха на около 22. Говореха си за сватбите си и подаръчетата за гости. Дънеше чалга, ох, добре де – попфолк. Замислих се за блузката, но защо пък това трябваше да ми провали идеята за добър тоалет, който да покажа с удоволствие? Купих я, бяха страхотно учтиви. Казах им, че магазинът е страхотен – благодариха ми с усмивки. И тогава не можах да се стърпя и се плъзна: Но ако следващия път чуя друга музика бих останала с удоволствие и по-дълго тук. Разбраха ме. Едната ме познава вече по физиономия и знае, че минавам често. Тя се изчерви.

  Второто още не съм го изпробвала, но близък е момента. Усещам го. Следващата/следващият, който ме заговори на ти ще го попитам дали се познаваме. Ако каже не (както се и очаква) го чака прилично набиване на две отровни изречения.

  Има и трето нещо, което мога да определя като чалга. То е евтино и некултурно. То е обидно. Говоря за егоизъм във висшата му форма. Говоря за човешки отношения. Но не искам да обяснявам. Прекалено е лично.

  Апропо: чалга би било и да не отидеш да гласуваш. Не съм голям фен на Любен Дилов-син, но това изобщо не е лошо: Заповядай и прочети.

2 Responses

 • Наистина е трудно да се игнорира след като ни залива отвсякъде. Мен ме потриса гледката на 6-7 годишни момиченца, които се кълчат в неравноделен чалга ритъм и припяват с все гърло евтините текстчета. Пошло е някак.

 • Абсолютно споделям твоето мнение по този въпрос. България почти се е превърнала в една чалга държава…. все още обаче има малко хора, които обръщат внимание на това…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

WP-SpamFree by Pole Position Marketing