• 04Nov

  Нямаше ме 3 нощи. 1 от тях прекарах във Виена, следващите 2 на 70 км от нея. Поводът ще бъде изяснен скоро, да се надяваме и с няколко снимки. За минималните часове, които прекарах във Виена, имах да изпълня няколко поръчки, т.е. да закупя неща, които са нужни. Изпълних поръчките, та дори ги преизпълних за себе си, но какво накупих? В една от торбите бяха нещата, които тежаха най-много. Около 3 кг. вестници и списания. Върнах се в неделя и докато отпусках с едно кафе разгърнах Капитал от събота. И ми стана лошо. Бях повече от щастлива, че се бях запасила с неща за четене за следващите 10-ина дни.

  В притурката на Капитал за пътувания ми стана адски досадно да чета неща от сорта на:
  – … ако искате да излезете извън София…
  – … се намира от София на ХХ км
  – … извън София…
  и още много други.
  Мамка му, ние като сме на село, явно не ни е нужно да излизаме, а?

  Да споделям ли, че тук ми липсва актуален, интелигентен и подробен политически анализ на нещата, които стават по света? Единствено Панорама прави не чак толкова лошо впечатление, но това са 2 часа на седмица ако не се лъжа (а и все пак не е съвсем издържана)? За принт медиите не смея да говоря, че ще стана много цинична. Телевизията е трагедия, но нямам голям избор. Много е трудно да понесеш повече от 15 минути сутрешния блок на който и да е канал. В Германия сутрин пусках телевизора си – говори, шарено е, по-лесно се събуждам. И никога не съм попадала на политически дискусии в 8 сутринта! Кой активен човек има възможността да седне сутринта пред телевизора и да гледа коментарите на тези, за които е гласувал, респ. на тези, против които е гласувал?! На каква трибуна се надяват тези хора и какво целят с появяването си? Логични отговори биха били:
  – симулиране на активност
  – ставане поне веднъж в седмицата по-рано от обикновено
  – безплатен грим за целия ден (нали нещо ги мажат там по студиата)
  – малка надежда, че тези, които могат да ги гледат сутрин ще ги има още на тази земя и по време на следващите избори (това беше гадно, признавам).
  И точно вечер, когато искаш да погледаш нещо по-сериозно, има буламачи, риалити бози и други такива.

  Вестниците са кофти, телевизията също, това преди няколко месеца доведе до логично пренареждане на вечерните ми занимания. Завърнах се към старото си хоби – четенето на книги. Явно вече напълно съм преработила страха си, че си губя времето, четейки художествена литература, вместо лекциите си. И на какво попадам там всяка вечер? Пълна неграмотност, липса на правилна пунктоация, грешки, грешки, грешки… Става ти досадно и може да те накара да захвърлиш дори книга, която е преведена наистина добре.

  И един последен въпрос:
  Само на мен ли ми прави впечатление, че учтивата форма Вие вече не се изписва никъде с главна буква???? Къде за последно я видяхте правилно написана?

4 Responses

 • Скоро питах една редакторка относно “Вие” и “вие” изписването, понеже ми се налага да пиша разни неща в тази форма наподледък, та и аз се чудех. Тя ми каза, че “вие” също може да се използва, като по този начин изразяваш малко по-ниско ниво на официозност като същевременно запазваш определените за този тон лица и роли, но все пак скъсяваш дистанцията запазвайки статуквото на страните. Не знам обаче дали това нещо фигурира като писано правило в нашия мил език, или е просто някакъв неписън ъпдейт за който требе да се сещаме. Би ми било интересно са кажеш ако разбереш. Аз си го пиша “Вие” за по-сигурно.

  А Вие как сте Донке тези дни? :)

 • С риск да стана досадна, Вие се пише само в лично писмо с главна буква, в останалите случаи – с малка.

 • Само да кажа, че пунктУация се пише с “у”. И аз много го бърках това, но си имам речник, на чията заглавна страница така го пишат -http://djekova.info/blog/?p=464

 • Извинение за закъснението, за малко да попаднете в спам коментарите… Не нарочно естествено!

  Гео: Смятам да се допитам по този въпрос до филолози. Просто ми е интересно да разбера, защото по мои спомени Вие (учтива форма) винаги се пише с главна буква. Не съм запозната с модернизирането на българския език, не ми е известно да сме имали в последните 23 години (откакто мога да пиша и чета) официална реформа на езика, каквато например имаше в немския. Ще Ви държа в течение, Гео. Иначе съм добре и се надявам на височайшето Ви посещение в родния Ви град. :)

  ррайчева: Не сте досадна, всеки е добре дошъл тук. Интересно ми е дали наистина е правилно това твърдение. Както казах – ще разуча.

  Таня: е, накара ме да се изчервя :) благодаря, чела съм този ти пост, но ми е минал покрай ушите май май 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

WP-SpamFree by Pole Position Marketing