• 28Aug

  Понеже често ме упрекват, че трябвало да се примиря и да приема нещата тук такива, каквито са, а не да издребнявам (!?!?!?), та реших публично да запитам дали следното е нормално.

  Историята: търсим във фирмата добра програма за водене на склад. Не става въпрос за счетоводство, а за наличности и за изписването им по различните обекти. Не сме магазин, но все пак асортимента е доста широк и понеже знаем колко честен народ се навърта наоколо, та на принципа – контролът е висша форма на доверието. С момчето в офиса четем форуми, регистираме се дори (kaldata) и правим питане. И все пак искаме демо-версия, за да можем да видим дали ни устройва. Днес за малко повече от половин ден вече бях инсталирала и деинсталирала поне 4 програми. На края се спираме на продукт Х на българска фирма. Има и ръководство от 97 страници, което решавам да разпечатам в копишоп, защото патроните ни са почти празни. И тук е Моментът: Един от служителите там вижда какво се печата и ни заговаря за въпросната програма Х. Че била по-добра от У и че той поддържал компютри еди-къде-си и я препоръчвал, ама тя всъщност колко струвала? Казвам, че е около 400 лева. Разбирайки на къде бие го оставям да си направи предложението. Говори по телефона и пристига с предложение за 150 и с обяснение, че просто се блокира достъпа на приложението до интернет и работата става. Благодаря и си тръгвам.

  Аз лично заради 250 лева не бих се правила на идиот и не бих предпочела това решение. Харесва ми това, че има голям избор и това са неща, правени тук, в България. Ясно ми е, че и някои от тези хора крадат – идеи, решения или цели готово разработени неща. При нас могат да крадат пък от кабели до болтчета, айде де. Та затова искам да съм с чиста съвест.
  И за да не си помислите нещо – да, и аз в студентското си минало съм използвала уиндоус, който не е бил както трябва, но това е защото първият ми компютър там беше с Милениум (ААААААААА) и ми затри две курсови работи в нощта преди предаването им (бекъп? ко туй???) А в настоящето съм щастлив потребител на ябълките. И затова от 2 години нямам такъв проблем.

  Много думи – малко смисъл. Ти колко би платил – 150 или 400?

9 Responses

 • Разбира се, че си права! И докато не се научим да спазваме правилата — тази държава няма да излезе от помийната яма.

 • не виждам никаква морална дилема – купуваш и бачкаш, не купуваш и се чудиш де да се денеш.

  евтиното излиза скъпо…където вече се намира паралелът с глупавите българи – не мислят повече от един ход напред и за тях шамар да е, ама на далавера да е.

  обидното е, когато някой дребен нехранимайко се опита да те работи по тази, дребнодушевската схема…

  ПС. Що не му устрои ченге-хайка? :) Това би било естественото продължение на съвестния гражданин 😛

 • tL_: много се чудя дали да пратя хората на продукта Х на този адрес… просто не го споменах :)

 • Брех, колко съвестни се навъдиха… Странно, като има толкова много като вас, защо изобщо има кампании на BSA, само си пилеят парите :)

  Ако е за фирмена употреба, и аз бих платил 400. Не за друго, а защото ти спестява главоболията и най-често ти осигурява ъпдейти, които особено за такъв софтуер са си от значение. А ако така ще си говорим, в 95% от случаите това, което ти предлагат за 150, можеш да си го намериш и собственоръчно, напълно безплатно. Ако имаш времето и желанието да търсиш, разбира се… и знаеш къде.

  А ако е за лична употреба… айм сори. Не съм толкова съвестен, и ама хич не ми дреме дали пиратството ограбва, когато става въпрос за нещо, което ползвам само аз – и би трябвало да го плащам от джоба си. Като започна да получавам за квалифицирания си труд заплата, каквато получават поне колегите ми в Чехия или Унгария например (да не говорим пък за тези в “нормалните” държави), нямам нищо против да отделя 200 евро за софтуер. Но с 300 евро заплата… да ме извинявате, няма да я бъде.

 • Ето го примера, за който говорех – все ще се намери някой да се усъмни, изведнъж се започва и обсъждане на съвестта. Ами да, такива неща няма да тръгна да използвам за домашна употреба и въпреки че знам къде да ги намеря и знам стъпките, които учтивия лос, ох извинете, младеж ми описа – не бих го направила.
  Колкото до нещата за домашна употреба: айде и аз да захапя – нали много се говори за свободен софтуер и всички възможности, които той предлага (и то толкова много, че на моменти ми писва). Ами използвам го и ако щеш вярвай, но нямам и едно нелегално нещо на компютъра си.

 • лимонче, ти си на Мак, при теб много неща идват накуп, в една цена. :) аз също не купувам определени неща за домашна употреба, и то напълно целенасочено – когато софтуера е на голяма и монополна компания (MS, Adobe), сори, торентче. :) ако е продукт на малка и развиваща се компанийка, по-съм склонен да купя :) освен това, купувам изтествани и прослушани игри и албуми, като поклон към артиста. дисковете си седят, аз си разцъквам с пиратските mp3-ки, щото ми е по-лесно :)

  идеята ми е, че има някакъв баланс – монополистите са грабнали за камбаните по-големите ДРУГИ компании и си имат мега оборота така или иначе (MS примерно е корпоративен ОС, за хилядите малки роби). за тях пиратските потребители не само, че не са толкова страшни, ами дори обратното – полезни са. От тяхна гледна точна, ако си лелка, която цъка у дома на пиратско ХР, свикваш на него и ще ти е по-лесно в работата, ако те чучнат на същото, купено от фирмата, отколкото ако седнеш на безплатен *nix. Да не говорим за безумните държавни поръчки, до които се докопват :)

  малките фирми, от друга страна, правят нещата да се случват, да се движи индустрията. техните продукти съм по-склонен да купя, защото поне ще знам, че кинтите ми ще отидат по предназначение, а не за ски-отдиха на някое CEO на Бахамите… :)

  за фирмени/работни цели, винаги ще купя софтуер. мани закона, ами в крайна сметка аз си правя МОИТЕ пари с ТЕХНИЯ продукт. заслужили са си цената, помагайки ми :)

 • Здрасти. Моят съвет е дай си 400-те лева и въпреки това й блокирай достъпа до интернет, защото праща твърде много лична и фирмена информация по e-mail. Официалния аргумент, е че така следели за кражби, но на мен ми се вижда твърде нахално. Ако трябва да се ъпгрейдва или да се преинсталира на друг компютър, го правиш по телефона (няма как да ти откажат, като все пак си си я купила). Казваш просто, че на компютъра, на който е инсталирана няма интернет.

  А за нелегалните програми – аз също нямам. Само mp3-и и карти за личния ми Garmin :)

 • tL: така е, и за мас-а си прав и за другото. служебният ми компютър например е уиндоус und das ist auch gut so. И точно този ми е аргументът да си я купя – за малките фирми. :)
  Ико, благодаря, това си мислех да ги питам, когато се стигне до покупката (тоест следващата седмица).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

WP-SpamFree by Pole Position Marketing